maanantai 16. toukokuuta 2016

Päivystysreissu+ leikkausta edeltävä päivä

Pari päivää ennen leikkausta kävin päivystyksessä jäätävien vatsakramppien takia+ lämpöä/ kuumetta oli myös. Varmaan viikon ajan oli ollut maha kipeä, mutta nyt tosiaan sellainen kipu, ettei sängystä päässyt ylös, eikä ruokakaan maistunut, kun olo oli niin huono. Myöskään nukkumisesta ei tullut mitään, kun kouristi niin ilkeästi. Vissiin sitten alitajuisesti jännitin niin paljon! Tulehdusarvot katsottiin myös varulta.
Seuraavana aamuna aika hammaspolille, jossa selostin tilanteen ja jännityksen piikkiin hekin sen laittoivat. Kaaret otettiin pois ja niihin lisäiltiin leikkauskoukkuja, jotka puristettiin pihdeillä kaarilankaan kiinni. Nämä tulevat kuminauhoja ja splinttiä (leikkauskiskoa) varten. Tämän jälkeen leikkauksessa mukana oleva sairaanhoitaja varmisti vielä kerran, että tiedot ovat ajan tasalla. Vielä aulaan odottelemaan ja kirurgin juttusille, joka kertoi leikkauksesta tarkemmin. Yläleukaa tuodaan toiselta puolelta 5mm ja toiselta 3mm eteenpäin. Toista puolta myös nostetaan jokunen milli. Takahampaat jää leikkauksen jälkeen vähän erilleen, toiselta puolen enemmän kuin toiselta. Niitä oiotaan sitten lisää leikkauksen jälkeen. Jospa puolen vuoden päästä alkaisi loppusuora häämöttämään. Koko leikkaus hoidetaan suunsisäisesti. Ikenien/ hampaiden juurien yläpuolelle tehdään limakalvoviilto, josta luuhun porataan reikiä ja väliosat taltataan kahtia. Sitten yläleuka kiinnitetään uusiin asemiin titaanilevyillä ja ruuveilla.
Aamulla sairaalaan saapuessani saan esilääkityksen+ asennetaan kanyyli. Hengitysputki laitetaan nukutuksen jälkeen. Nukutuksesta herätetään leikkaussalissa, mutta monelle ensimmäiset muistikuvat ovat heräämöstä. Edellisenä iltana 24.00 jälkeen suuhun ei saa laittaa enää mitään ruokaa/ juomaa ja hampaiden pesussakin saa olla huolellinen, ettei niele vettä yhtään. Tämä siksi että vatsalaukku on varmasti tyhjä operaation ajan.

Leikkauskoukut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti